Sápmi

Har du tenkt å gå mot strømmen og vende nesen nordover, er de samiske områdene virkelig å anbefale. Samefolkets historie og kultur er en vesentlig del av norsk historie, selv om den kanskje er noe forsømt med tanke på hvor lite de fleste nordmenn kjenner til den. En tur til Sápmi, eller Sameland, kan derfor være oppfriskende og lærerik. Samisk kultur har nemlig litt av hvert å by på. Dersom du planlegger å reise landet rundt kan samiske kommuner som Karasjok og Kautokeino godt være på lista.

Karasjok

I Karasjok snakker rundt 80 % av befolkningen samiske språk, og samisk er likestilt med norsk i kommunen. Sametingets parlamentsbygning er også i Karasjok, og her jobbes det blant annet for å ivareta samiske interesser i det norske samfunnet. Når du er i Karasjok bør du besøke Sápmi Park, som er et opplevelsessenter som gir deg en god innføring i samisk kultur før og nå, og om samefolkets førkristne historie.

Besøk også Scandic Karasjok, som er et moderne hotell med som også byr på samisk kultur og spesiell arkitektur, noe du vil merke når du kommer dit. Her er det blant annet restauranter, sauna, solarium, og muligheter for både snøscooterkjøring og hundespann- og reinkappkjøring.

Kautokeino

Her snakker hele 90 % av innbyggerne et samisk språk, og her står den tradisjonelle samiske levemåten sterkt. I Kautokeino har du sjansen til å være med på safari med snøscooter og oppleve reindrift. Som kjent byr Finnmark på lave temperaturer, og særlig i Kautokeino blir det fort -50 grader om vinteren. Mange steder får du kjøpt vintertøy som samene selv har brukt for å overleve vinteren, som f.eks. kartanker i ull og sjal.

Reiser du i stedet på sommertid er innsjøene godt egnet for fiske, og det er mulig å få besøke lavvoer, smake på tradisjonelle samiske matretter og oppleve joik.