Mer enn bare sol og strand

Sol og strand er populært når nordmenn skal på ferie, men mange glemmer å oppdage den lokale kulturen. Og dersom de tar seg tid til kulturelle opplevelser, er det gjerne i form av en busstur eller en guidet omvisning. Men dette gir sjelden et ekte innblikk i den lokale kulturen. Skal du bli kjent med lokal kultur, må du vanligvis ta deg tid til å møte innbyggerne. Du må snakke med dem, og være omgitt av dem, i stedet for å være omgitt av andre turister og guider.

Lær språket

Den enkleste måten å komme i kontakt med de lokale, er å lære språket. Du trenger ikke å være en ekspert, men lær deg nok til at du kan kommunisere på de lokale innbyggernes eget språk. Dette viser både høflighet og genuin interesse for landet, og det er alltid lettere å snakke med folk på deres språk, i stedet for på engelsk. Mange er ikke flinke i engelsk, og dette gjelder spesielt eldre mennesker, så hvis du vil snakke med innbyggerne, er det bedre at du bruker deres språk. Eldre mennesker er ofte de mest spennende personene du kan snakke med, for de vet alt om den lokale historien og kulturen, og gir deg et helt annet innblikk enn det en turistguide kan klare.

Vis respekt

Ikke oppfør deg som en typisk turist. Vis respekt for de lokale og for kulturen og tradisjonene deres. Ikke løp rundt og ta bilder av ukjente folk, bare fordi ting er ”eksotisk og spennende”. Spør alltid om lov først, og vis hensyn til innbyggerne og til naturen i området. Vær nysgjerrig, og ikke se ned på andres kultur. Hvis du virkelig vil lære, bør du lytte mer enn du snakker. Vær vennlig og respektfull. Husk at du er en gjest i landet du besøker, så oppfør deg deretter.

Tenk miljøvern

Hvis du liker stedene du besøker, vil du selvsagt at stedet skal holde seg like vakkert for framtiden. Så tenk miljøvern både når du reiser og når du er på stedet. Ikke ødelegg naturen gjennom å kaste søppel eller kjøre bil eller ATV i terrenget. Det kan også være lurt å velge overnattingssted som legger vekt på miljøvern. Dessverre er det mange skruppelløse utbyggere som ødelegger nettopp de vakreste stedene, så tenk gjerne litt gjennom hvilken type turistindustri du støtter når du er på ferie. Det billigste alternativet er ikke nødvendigvis det beste verken for den lokale kulturen eller for miljøet. Sjekk om du finner miljøsertifiserte hoteller eller om noen hoteller legger mer vekt på bærekraft enn andre. Ja, det er fristende med billige reiser, men det billigest er ikke nødvendigvis bærekraftig. Det samme gjelder selvsagt dersom du reiser i Norge, for ferieliv kan noen ganger være skadelig for miljøet.