Snåsa – stedet for friluft og samisk kulturminner

Snåsa eller Snåase som det heter på samisk, er en sørsamisk bygd i Trøndelag. Ofte kommer man seg aldri til Snåsa, fordi man må kjøre av fra E6 ved nordenden av Snåsavatnet eller ved Steinkjer og kjøre FV763 på den andre siden av vatnet.

Snåsa er ikke uten grunn stedet for samisk kultur og friluft. Her er det gode forhold for snøscooter kjøring og reindrift. Dessuten ligger noen helt utrolige naturskjønne områder rundt og langs bygda som man bare må oppleve.

Vegset Camping

Snåsa har en camping rett ved E6 og Vegset Camping byr på bading og minigolf. Nå er man bare noen kilometer fra bygda og de mange friluftsaktivitetene man bør ta del i. Vi kan nevne museumet Saemien Sijte med urfolkets tradisjon og kultur. Steinkirken er et skue i seg selv. Finsås har en botanisk hage og museum.

Snåsa har to natur -og nasjonalparker, Blåfjella -Skjækerfjella Nord Øst for Snåsa, er et stort reservat med verneverdig urskog, rekreasjons-terreng og mange kulturminner fra samisk historie.

Den andre som heter Bergsåsen naturreservat har spesielle mineralforekomster og det er laget en rundtur her hvor man kan oppleve kulturminner og den utrolige floraen med planter som for eksempel orkideer og flueblom, planter som bare fins noen steder i verden.

Snåsavatnet

Snåsavatnet er en av Norges største innsjøer, med gode fiskemuligheter. Deilig ørret og brosme er det store forekomster av. Det er også et sagn om en sjøorm i Snåsavatnet. Innbyggerne kaller den bare Kudulla. Er man i Snåsa på riktig del av året kan man delta i Snåsavatnet Rundt, et sykkelritt på 12 mil. Rittrekorder er på 2 timer 50 minutt, så her er det bare å legge seg i hardtrening.

Snåsa har mye å by på, og med en sommer som ser ut til å fortone seg i Norge, er dette en av mange flotte reisemål å reise til.